Encyklopedia roślin

Borówka amerykańska – odmiana Sierra

Borówka amerykańska Sierra jest odmianą średnio-wczesną, która charakteryzuje się obfitym plonem a jakością owoców dorównuje odmianie Bluecrop. Wyróżnia się obfitym owocowaniem.

Krzewy są rozłożyste i dorastają do około 2 m wysokości. Liście duże, jesienią przebarwiające się na czerwono. Charakterystyczne dla tej odmiany jest zawiązywanie pąków kwiatowych na długich częściach wierzchołkowej części pędów, kwiaty białe, dzwonkowate. Jest to odmiana mrozoodporna, wytrzymuje temperaturę -28°C.

Owocowanie

Owoce borówki amerykanskiej

Owoce borówki amerykanskiej

Odmiana Sierra należy do roślin średniowczesnych i zaczyna dojrzewać pod koniec lipca – kilka dni przed najpopularniejszą odmianą Bluecrop. Owoce tej odmiany są duże lub bardzo duże, płaskie aromatyczne oraz słodkie w smaku. Pokryte charakterystycznym dla danej odmiany jasnoniebieskim nalotem. Owoce nadają się do bezpośredniego spożycia oraz do przetwarzania (np. na dżemy).

Pielęgnacja

Borówka powinna być sadzona w odstępach 1,5 – 2,5 m, około 3-5 cm głębiej niż rosły w doniczce. Krzew borówki wymaga wilgotnej i kwaśnej ziemi. Warto także wokół krzewów zastosować ściółkowanie za pomocą materiałów organicznych takich jak kwaśny torf, kora sosnowa czy trociny z drzew iglastych.

Przeczytaj więcej o pielęgnacji borówki amerykańskiej

Zastosowanie

Owoce borówki posiadają wiele właściwości leczniczych. Zapobiegają chorobom nowotworowym oraz obniżają poziom cholesterolu. Pozytywnie wpływa także na wzrok, wspomagając jego funkcjonowanie. Borówka amerykańska jest bogata w witaminę C – szklanka owoców jest w stanie dostarczyć 1/3 dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Borówki wykorzystywane są także w kuchni. Idealnie sprawdzają się jako dodatki do deserów i przetworów.

Ostatnie wpisy